Starten als verloskundige

Gefeliciteerd! U gaat binnenkort als verloskundige werken. Dit moet u weten over uw pensioen.

Bekijk de video en lees daarna verder

1. AOW van de overheid.

2. Pensioen bij Stichting Pensioenfonds voor Verloskundigen (SPV), dat u opbouwt als u werkt in een verloskundigenpraktijk. Of pensioen dat u heeft opgebouwd in een ander pensioenfonds.

3. Inkomen dat u zelf regelt, bijvoorbeeld met extra sparen.

Meld u dan aan bij Stichting Pensioenfonds voor Verloskundigen (SPV), zodra u gaat werken. Uw deelname aan SPV is wettelijk verplicht en gaat niet automatisch. In 6 stappen helpen wij u met het aanmelden.

•  Samen pensioen opbouwen, zorgt voor een collectief voordeel. Zo delen wij de kosten en hebben we een grote pot geld om te beleggen en te laten groeien voor uw toekomstige pensioen.
•  Samen delen we de risico’s bij het beleggen van het pensioengeld.
•  U bouwt niet alleen uw eigen pensioen op, maar laat ook uw partner verzorgd achter als u overlijdt (onder bepaalde voorwaarden).
•  Onze deelnemersvereniging bepaalt hoe de pensioenregeling er uit ziet en u kunt hierover meebeslissen. Dat doet ze samen met al haar leden. Alle leden hebben een stem en bepalen dus mee!

• U heeft een bewijs nodig van de datum waarop u gestart bent met werken.
  - Werkt u in loondienst is dat uw arbeidscontract, of loonstrook.
  - Als u zelfstandige bent is dat een uittreksel Kamer van Koophandel, of de eerstverzonden factuur.

• Bij uw aanmelding geeft u uw inkomen aan ons door. Uw beroepsinkomen bepaalt hoeveel premie u betaalt en hoeveel pensioen u opbouwt.

• Woont u samen? Geef dan uw partnergegevens door en een kopie van uw samenlevingscontract.
   Uw partner is dan van inkomen verzekerd als u overlijdt.

Ik meld me aan bij SPV

•  Na uw aanmelding krijgt u binnen 4 weken een welkomstbrief met daarbij Laag 1 van Pensioen 1-2-3. Hierin staat de basis van uw pensioenregeling.
•  Op de welkomstbrief vindt u uw deelnemersnummer. Dat vult u in bij Mijn pensioen om een account aan te maken. U krijgt daarmee toegang tot uw persoonlijke, beveiligde omgeving Mijn pensioen.
•  U ontvangt uw 1e factuur voor SPV binnen 2 weken na uw welkomstbrief.
•  Bij SPV kunt u zich verzekeren voor premievrije pensioenopbouw arbeidsongeschiktheid. U blijft dan pensioen opbouwen als u blijvend en volledig arbeidsongeschikt wordt. Als u mee wilt doen, geef dit dan aan via Mijn pensioen.

Mijn pensioen

Bijzonder, maar bij SPV beslist u mee over uw pensioen. Dat doet u door lid te worden van de DPV. Dat kost u niets. Aanmelden gaat gemakkelijk met het aanmeldformulier bij Mijn pensioen.

Ik meld me aan voor DPV

✔ Zaken regelen via Mijn pensioen
Mijn pensioen is uw persoonlijke, beveiligde omgeving.

✔ Belasting terugvragen
Uw betaalde pensioenpremie is fiscaal aftrekbaar

✔ Meer of minder gaan werken
Geef dat door via Mijn pensioen.

✔ Gaan samenwonen
Meld uw partner aan via Mijn pensioen. Dan is er een partnerpensioen als u overlijdt (onder bepaalde voorwaarden).

✔ Inkomensopgave doen
Geef uw inkomen 1x per jaar via mijn pensioen aan SPV door via Mijn pensioen.

✔ Invloed hebben op uw pensioenregeling
Wordt lid van de deelnemersvereniging DPV via Mijn pensioen. Dan heeft u inspraak. Lid zijn is gratis en u hoeft er niets voor te doen.

✔ De nota op een ander adres ontvangen
Geef dit door met het formulier 'wijzigen factuuradres' (pdf).

✔ Een nieuw e-mailadres doorgeven
Gebruik het formulier bij Mijn pensioen.

Specifieke vragen over aanmelden SPV

U kunt zich aanmelden bij SPV vanaf het moment dat u start met werken in de geboortezorg. Bent u nog niet afgestudeerd als verloskundige? Dan kunt u niet deelnemen aan het pensioenfonds.

U neemt deel (eventueel met terugwerkende kracht) per de datum dat u als afgestudeerd verloskundige gestart bent met uw werkzaamheden in de geboortezorg.

U volgt de 6 stappen om zich aan te melden. Bij de startdatum geeft u uw 1e startdatum door. U telt uw inkomen van beide werkgevers bij elkaar op. U ontvangt 1 premienota voor 2 werkgevers.

U hoeft bij SPV alleen de informatie door te geven van de eerstelijns werkgever. Gegevens over inkomen en startdatum van uw tweedelijns werkgever hoeft u niet door te geven aan SPV.

Als u deelnemer wordt bij SPV, betaalt u elke maand pensioenpremie. De pensioenpremie die u gaat betalen, hangt af van uw inkomen en van het aantal uur dat u werkt. Bij het aanmelden, moet u daarom het inkomen dat u verwacht te gaan verdienen, en uw deeltijdpercentage, doorgeven. Als u net aan de slag bent, kan het lastig zijn om dat inkomen en deeltijdpercentage te bepalen. Bij Premie betalen vindt u uitleg en een rekenhulp onder de button.

Wist u dat u
• de pensioenpremie in mindering kunt brengen op uw brutoloon bij uw belastingaangifte? Lees de voorwaarden daarvoor bij Belastingaangifte.
• als u in loondienst gaat werken aan uw werkgever - tijdens het arbeidsvoorwaardengesprek - kunt vragen of deze mee wil betalen aan uw pensioenpremie?