Hoe bouwt u pensioen op?

A. Algemene Ouderdomswet (AOW)
De AOW is het wettelijke pensioen van de overheid. U bouwt dit zelf in ongeveer 50 jaar op als u in Nederland woont of werkt. De AOW van de overheid gaat nu in vanaf 66 jaar en 7 maanden. Maar die leeftijd gaat in stappen omhoog. Als de levensverwachting verder blijft stijgen, gaat ook de AOW-leeftijd omhoog. U leest hierover meer op SVB.nl. U vindt er ook de bedragen en meer informatie over de AOW.

Let op
Woonde of werkte u niet altijd in Nederland? Dan krijgt u waarschijnlijk minder AOW.

B. Pensioen dat u via uw werk opbouwt
U bouwt pensioen op in onze beroepspensioenregeling. Elk jaar bouwt u een deel van uw pensioen op. U krijgt 1 keer per jaar een Uniform Pensioenoverzicht (UPO).

Daarop staat:

•  het ouderdomspensioen dat u nu heeft opgebouwd.
•  het pensioen dat uw partner krijgt als u overlijdt.
•  het pensioen dat uw kinderen krijgen als u overlijdt.

Kijk ook op mijnpensioenoverzicht.nl. U vindt er een overzicht van uw AOW en al uw pensioen dat u via het werk opbouwde. U vindt er ook de nettobedragen.

C. Pensioen dat u zelf regelt
U kunt uw AOW en pensioen zelf aanvullen. Bijvoorbeeld met spaargeld, banksparen of met een verzekering, zoals lijfrente. Of u dit nodig vindt, hangt af van uw eigen situatie en wensen. Een financieel adviseur kan u helpen bij het maken van keuzes.

U kunt ook vrijwillig extra pensioen bij ons opbouwen. Kijk bij Welke keuzes heeft u zelf?.

middelloon

U bouwt pensioen op in een beschikbare premieregeling

U betaalt premie voor uw pensioen. Het fonds koopt daarvoor pensioen voor u. Zo bouwt u elk jaar een stukje pensioen op. Uw totale pensioen is een optelsom van al die stukjes. Dit noemen we een beschikbare premieregeling met directe inkoop. U krijgt uw pensioen vanaf uw pensioendatum. En zolang u leeft.

opbouw

U bouwt pensioen op over een deel van uw beroepsinkomen

U bouwt elk jaar pensioen op. Maar niet over uw hele beroepsinkomen. U krijgt namelijk later ook AOW van de overheid. Daar houden wij rekening mee bij uw pensioenopbouw.

•  We trekken er eerst een bedrag af. Dat bedrag heet de franchise en dit verandert elk jaar. In 2022 is dat € 26.167,-.
•  Het beroepsinkomen dat overblijft (de pensioengrondslag), betaalt u 16,2% premie en bouwt u pensioen op. Dit premiepercentage is inclusief 0,5% premie PVI. Meedoen met PVI is op vrijwillige basis. In het pensioenreglement ziet u hoeveel pensioen wij voor u inkopen.
•  U bouwt pensioen op tot een maximum bruto beroepsinkomen van € 110.147,- (in 2022). Is uw beroepsinkomen hoger? Dan kunt u voor dat deel zelf zorgen voor extra pensioenopbouw.

U betaalt geen belasting over de pensioenpremie. Werkt u als zelfstandig verloskundige? Dan mag u de premie als bedrijfskosten aftrekken van uw bruto omzet.

Wilt u extra pensioen opbouwen? Kijk bij Welke keuzes heeft u zelf? onder Extra.

pensioenpremie

U betaalt zelf voor uw pensioen

U betaalt elke maand premie voor pensioen. Uw premie is 16,2% van uw pensioengrondslag. Dit premiepercentage is inclusief 0,5% premie PVI. Meedoen met PVI is op vrijwillige basis. De pensioengrondslag is uw beroepsinkomen verminderd met de franchise. Werkt u parttime? Dan telt ook uw parttimepercentage mee voor de berekening van uw pensioen. U betaalt dan minder premie. U bouwt ook minder pensioen op.