Verlagingen verrekenen met verhogingen

Medio december 2020 wisten we al zeker dat we eind 2021 de pensioenen zouden moeten verlagen. Het bestuur heeft daarom een plan ingediend bij De Nederlandsche Bank (DNB) om de pensioenen de komende 10 jaar telkens met 2% te verlagen, te beginnen op 31 december 2021. Omdat de korting gelijk is aan de vaste jaarlijkse verhoging van 2% die voor de werkende collega’s en voor de meeste gepensioneerde verloskundigen geldt, blijven de pensioenen voor hen in euro’s vrijwel gelijk. In de media verschijnen ook berichten over deze maatregel die SPV moet nemen.

Deze week verscheen een interview met onze voorzitter Marlies Bartels in de Pensioen Pro. Dit is een informatiemagazine voor mensen die werken in de pensioensector. Zij vertelt hierin dat het pensioenfonds moet korten omdat de dekkingsgraad eind december 2020 op 80% uitkwam, 10% onder de ondergrens van 90% die minister Koolmees heeft gesteld om niet te hoeven korten. Het kortingsplan zorgt ervoor dat de dekkingsgraad eind 2020 boven de 90% komt.

Veel pensioenfondsen in Nederland hebben eind 2020 een dekkingsgraad van rond de 90%. Waar SPV in verschilt is de onvoorwaardelijke verhoging van 2% en ook het jonge deelnemersbestand. Het artikel in de Pensioen Pro blikt ook vooruit naar 2026, het jaar van de overstap naar een nieuw pensioencontract op basis van het landelijke pensioenakkoord. De overheid werkt nog aan nieuwe regels voor die overstap. Wel is al duidelijk dat de dekkingsgraad geen deel meer uitmaakt van die nieuwe regels. SPV streeft ernaar eerder dan 2026 die overstap te maken.

Interview in Pensioen Pro

Nieuwsbericht Vooruitblik 2021

Heeft u naar aanleiding van dit bericht vragen?
Stel ze ons gerust. Bel ons of mail ons.